22 Şubat 2011 Salı

İMOB 2011 İHRACATA DOPİNG ETKİSİ YAPACAK!



Dünyanın en büyük mobilya fuarları arasında yer alan İstanbul Mobilya Fuarı (İMOB 2011) sona erdi. 1 Şubat tarihinde ziyaretçileriyle buluşan 7. İstanbul Mobilya Fuarı İMOB 2011, Türk mobilyacısının dünyaya adını duyurduğu zirve oldu. Geçen yıl 1 milyar 414 milyon dolar olan mobilya ihracatının bu yıl 1 milyar 750 milyon dolara çıkmasında İMOB 2011’in büyük etkisi olacak.

İstanbul Mobilya Fuarı, dünyanın en büyük mobilya fuarları arasında yer aldığını bir kez daha kanıtladı. Dünyanın en büyük 3. mobilya fuarı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen fuar, bu ünvana yaraşır bir platform olduğunu kanıtladı. 1-5 Şubat tarihleri arasında düzenlenen İMOB 2011, katılımcıların yüzünü güldürdü.

Düzenlendiği her yıl sektörün gündemine yön veren fuar, 2011 yılında da mobilyaya dair tüm gelişmelerin, yeniliklerin ve fırsatların öğrenildiği yer oldu. ITE Group Plc. Türkiye Ofisi E Uluslararası Fuarcılık (EUF) tarafından, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) liderliğinde düzenlenen fuar, tüm mobilya profesyonellerine ev sahipliği yaptı. Fuar, 5 gün süresince, 9 salonda, 300’ün üzerinde katılımcısı ve 87 bin 189 ziyaretçisiyle hedefine ulaştı. İMOB 2011 ile ciddi iş bağlantıları yapan mobilya üreticileri, ihracat hedeflerini de büyüttü. Fuar mobilya sektörünün 2010’da 1 milyar 414 milyon dolar olan ihracat rakamlarının bu yıl 1 milyar 750 milyon dolara çıkmasına da yardımcı olacak.
Hükümet yetkilileri de fuarı ziyaret ederek mobilya sektörüne olan güvenini bir kez daha vurguladı. Açılışı İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından yapılan fuarı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ziyaret etti. Bakanlar, katılımcıların stantlarını gezip, mobilya sektörünün Türkiye’deki gelişimine tanık oldu ve sektörün sorunlarını dinlediler.

8 salon yetmedi, en büyük mobilya fuarı oldu
Katılımcılardan gördüğü yoğun ilgi sebebiyle 1 salonun daha eklenerek 9 salonla şimdiye kadar yapılan en büyük İstanbul Mobilya Fuarı olma özelliği taşıyan İMOB 2011, yurt içinden olduğu kadar yurtdışından da profesyonelleri bir araya getirdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizatörlüğünde Azerbaycan, Fas, Hırvatistan, İrlanda, İsrail, Japonya, Kenya, Malezya, Moldova, Rusya, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün Ve Yunanistan’dan alım heyeti fuarı ziyaret etti. Bu ülkelerin yanı sıra fuar; Suriye, Ürdün, Lübnan ve Yunanistan’dan heyetler ile dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırladı.
Ayrıca yurt içinden pek çok sanayi odası, ticaret odası ve marangoz odaları da fuara toplu ziyaretler gerçekleştirdi. Fuarı ziyaret eden odalar arasında Denizli Ticaret Odası, Eskişehir Ticaret Odası, İnegöl Mobilyacılar Odası, İstanbul Ticaret Odası, İzmir Ticaret Odası, Kayseri Mobilyacılar Odası, Konya Ticaret Odası, Kütahya Ticaret Odası yer aldı.

Tasarımlar Ödülleri sahiplerini buldu!
İMOB 2011 kapsamında her yıl düzenlenen ve geleneksel hale gelen İMOB Mobilya Tasarım Yarışması, bu yıl da fuara heyecan kattı. Yetenek ve hayal gücünün birleştiği pek çok tasarım; İç Mimarlar Odası II. Başkanı Nilgün Çarkacı, Marmara Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın, MSGSÜ İç Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Saadet Aytıs ve Adnan Serbest Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Serbest’ten oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
Heyecanlı bir çekişmeye sahne olan Tasarım Yarışması’nın ödül töreni Ebru Akel’in sunumuyla gerçekleşti. Birincilik Ödülleri, Oturma Grubu Kategorisi’nde Doğtaş’ın, Yemek Odası, Genç Odası ve Yatak Odası kategorilerinde Teleset’in, Aksesuar Kategorisi’nde Milano’nun olurken, En İyi Stant Ödülü’nü ise Vanessa aldı.

Zafer Çağlayan hedefi büyüttü
Mobilya’da Türkiye’nin adını dünyaya duyuracak olan “Discover Turkish Furniture” projesi de, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan himayesinde gerçekleşen İMOB Gala Gecesi’nde tanıtıldı. Mobilya tasarımı ve üretimi konusunda dünyanın geldiği son noktayı çok yakından takip eden Türkiye’nin girişimcileri, çok kısa zamanda önemli gelişmeler elde etti. Evrensel kriterlere yaklaşan, dünyanın mobilya alanındaki birinci lig markalarıyla boy ölçüşebilecek ve rekabet edebilecek bir seviyeye gelebileceğinin sinyallerini veren markalar “Discover Turkish Furniture” projesi ile dünyaya açılacaklarını bu gecede duyurdular.
Yabancı ziyaretçilerin de katıldığı gecede konuşan Zafer Çağlayan, mobilya sektöründen Cumhuriyet’in 100’ncü yılı olan 2023 için konulan ihracat hedefini de artırmalarını istedi. Bakan Çağlayan, “Avrupa’nın 6’ncı dünyanın ise 16’ncı büyük ekonomisi haline gelen Türkiye’de mobilya sektörünün 2023 için koyduğu 6 milyar dolarlık hedef 10 milyar dolara çıkmalı. Gelin bu hedefi birlikte gerçekleştirelim” dedi.

Discover Turkish Furniture’ı sektör olarak çok önemsediklerini vurgulayan MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu ise projesiyi şöyle anlattı: “Bu proje Türk mobilya sektörünün üstünlüklerini tüm dünyaya anlatacak. Tasarımcılarımız trendi tasarımlar yaparken üreticilerimiz hep en iyi fiyatları sunuyor. Yeni teknolojileri dünya ile aynı anda kullanırken tüm büyük pazarların da kalbinde bulunuyoruz. Dünyada her ülkedeki etkinliklerle projemizi anlatmaya çalışacağız.”



İMOB 2011 geniş ürün yelpazesiyle dikkat çekti. İMOB 2011’in katılımcı profilinde modüler ve klasik tarzda modern, avangard, doğal malzemelerin kullanıldığı, neo klasik yatak ve yatak odaları, koltuklar, sandalyeler ve kanepeler, bebek - genç odaları ve mobilya aksesuarları yer aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder