14 Ekim 2010 Perşembe
HUKUK PROFESÖRLERİ OKAN ÜNİVERSİTESİ’NDE TARTIŞIYOR
“ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNDEN SONRA TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR?”
Türkiye’nin sorunlarının akademik açıdan tartışılması gerektiğine inanan Türkiye'nin en genç ve dinamik üniversitesi Okan Üniversitesi, “Anayasa Değişikliklerinden Sonra Türkiye Nereye Gidiyor?‘’ konulu panel ile farklı düşüncelerdeki hukuk profesörlerini bir araya getirdi.
Panelistler Türkiye’nin yakından tanıdığı Kamu hukukçuları. Bazıları bir kısım endişeleri dile getirerek anayasa değişiklik paketine “hayır” denmesinin uygun olacağı görüşünü kamuoyu ile paylaşırken, diğerleri 1982 Anayasasında yapılacak her sivil değişikliğin demokrasi ve insan hakları açısından olumlu karşılanması gerektiği düşüncesiyle “evet” diyenlere öncülük etti.
Aradan bir ay geçti. Her iki düşünceyi savunanlar açısından da acaba önceki düşüncelerini güçlendiren veya zayıflatan ne gibi gelişmeleri müşahede ediyorlar?
Referandum Sonrası Gündemdeki Tartışmaların Önemli Başlıkları:
Yargının ele geçirileceği, kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırılacağı sivil diktanın yolu mu açıldı? Yoksa Türkiye demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü yolunda yeni kazanımlar mı elde etti?
Türkiye bu değişikliklerden sonra “darbecilerle”, “işkencecilerle” hukuk yolu ile hesaplaşabilecek mi? Her gün yenileri eklenen suç duyuruları yargı organlarınca nasıl değerlendirilecek?
Değişiklikler yeni ve sivil bir anayasa hazırlığının önünü mü tıkadı, yoksa sivil anayasa hazırlanması yolundaki engelleri mi kaldırdı?
Anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi önerilemez maddelerinin hukuksal değeri nedir? Parlamentoya verilmiş siyasal bir mesaj mıdır, yoksa değiştirilebilmesi için devletin hukuki-siyasi temel düzenini kesintiye uğratacak hukuk dışı müdahalelerin mi beklenmesi gerekecek?
Değişiklikler nasıl yaşama geçirilecek veya geçiriliyor?
HSYK’dan yapılan istifalar ne manaya geliyor?
Panelistlerin Kısa Özgeçmişleri:
Prof. Dr. Ergun Özbudun: 1937'de Ankara'da doğmuştur. Lisans ve doktorasını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamlamıştır. Şu anda Bilkent Üniversitesi Öğretim üyesidir. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde dersler vermektedir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sivil anayasa ismini verdiği anayasa taslağını hazırlayan akademisyenlerin başkanı olmuştur. Kendisi halen Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu (Venedik Komisyonu) üyeliğini yürütmektedir.
Prof. Dr. Oktay Uygun: 1963 yılında doğmuştur. Lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. Şu anda Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı’nı yürütmektedir. İnsan Hakları Hukuku, Devlet Teorisi ve Demokrasi Teorisi alanında yayınlanmış birçok çalışması mevcuttur.
Prof. Dr. Sibel İnceoğlu: 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuş ve doktora derecesini Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden almıştır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Anayasa Hukuku dersleri vermektedir. İnsan Hakları hukuku alanında ve yargının bağımsızlığı konularında yayınlanmış birçok çalışması bulunmaktadır.
Prof. Dr. Serap Yazıcı: Lisans ve Doktorasını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlamıştır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Anayasa Hukuku dersleri vermektedir. . Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sivil anayasa ismini verdiği anayasa taslağını hazırlayan akademisyenlerden biridir. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve liberalleşmesi konularında yazılmış makaleleri ve kitapları mevcuttur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder