17 Aralık 2010 Cuma

TÜRKİYE’ NİN YEREL YÖNETİCİLERİ OKAN ÜNİVERSİTESİ’NDE BULUŞTU..


Teori ile pratiği bir araya getiren eğitim anlayışıyla Türkiye'nin en genç ve dinamik üniversitelerinden olan Okan Üniversitesi’nin, yerel yönetimde yeni modellerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlediği “Yerel Yönetim Anlayışında Yeni Yaklaşımlar” konulu sempozyumu Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın katılımı ile gerçekleşti…

Okan üniversitenin Tuzla Kampüsü’nde gerçekleşen sempozyum Okan Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu müdürü Prof. Dr. Ali Kahriman’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan yaptığı açılış konuşmasında değişen dünyada yerel yönetimlerin öneminin her geçen gün arttığını vurgulayarak, Türkiye’de de yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması gerektiğini söyledi. Yerel yönetimlerin sadece altyapı çalışmaları yapmasının yeterli olmadığını vurgulayan Okan, “Belediyelerin aynı zamanda sosyal faaliyetlerde de bulunması gerekir” dedi. Okan, şehirlerin daha sağlıklı gelişebilmesi için üniversite kampüslerinin şehir dışına yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bekir Okan’ın ardından kürsüye çıkan Okan Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Şule Kut, İktidarların yönetimi yerel yönetimlerle paylaşması gerektiğini söyledi. Kut “ Kanımca yerel yönetimler ile merkez arasında rekabet olması yerine bir işbirliği anlayışı olması daha faydalı olacaktır. Yerel yönetimler ne kadar yerinden yönetim olursa hükümetlerin işi de o kadar rahatlar ” dedi.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof Dr. Ali Kahriman, sempozyumu çağımızın değişen yapısına katkı vermek amacıyla düzenlediklerini belirterek “ulaşımdan eğitime bir yığın sorunu olan yerel yönetimlerin geliştirilmesi gerekir. Yerel yönetimlerin sınırları ne olmalı? Kentsel yenileşme adı altında yapılan projeleri deprem riski altında olmasak da yapmamız gerekmez mi? Bu süreçte merkezi yönetimlerin rolü ne olacak, yerel yönetimlerin rolü ne olacak? Bu ve benzeri sorulara verilecek yanıtların önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Sempozyumda söz alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep’i dünya çapında tanınan kültür kenti yaptıklarını vurgulayarak bu aşamaya gelebilmek için yurtdışı krediler aldıklarını kaydetti. Yerel yönetimlerin şehirlerine bir vizyon katması gerektiğini belirten Güzelbey, “şehirde sosyal problem varsa kültür kenti olamazsınız” dedi.

Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un da aralarında bulunduğu şehirlerin hızla değiştiğini ve dönüştüğünü, önümüzdeki yıllarda bu değişimin süreceğini söyledi.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise Kadıköy merkezi yönetimin yetki paylaşımı yapmak istememesi nedeniyle güçlüklerle karşılaştıklarını söyledi. Kaçak yapıların önlenmesi amacıyla kente uyum projesi üretttiklerini belirten Öztürk, projelerini toplumla paylaştıkları için başarıya ulaştıklarını kaydetti.

Sempozyumda açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. İlk oturumda “sosyal belediyecelik”ikinci oturumda “deprem tehdidi altında kentsel dönüşüm politikaları”, üçüncü oturumda ise “yerinden” yönetim konuları ele alındı. Oturumlarda söz alan belediye başkanları ve akademisyenler yerel yönetimlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştılar. Sempozyum Okan Üniversitesi Mütevelli heyeti başkanı Bekir Okan’ın konuşmacılara plaket vermesiyle sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder