20 Aralık 2010 Pazartesi

DÜNYACA ÜNLÜ E-ÖĞRENME GURUSU BADRUL KHAN OKAN ÜNİVERSİTESİ’NİN DAVETLİSİ OLARAK TÜRKİYE’DE


Bangladeş kökenli Amerikalı e-öğrenme gurusu Dr. Badrul Khan; Okan Üniversitesi, Enocta ve Mc Weadon işbirliğiyle “e-öğrenme: Bilgi Tasarım ve Teknoloji” Konulu Çalıştay ve Seminer için Okan Üniversitesi’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi.
Okan Üniversitesi, Enocta ( e – öğrenmede uzman kuruluş ) ve Mc Weadon(e-öğrenmede tasarım geliştirme ve e-öğrenme materyalleri hazırlama gibi konularda kurslar düzenleyen uluslararası uzman kuruluş ) işbirliğiyle İstanbul Point Otel’de gerçekleştirilen “e-Öğrenme: Bilgi Tasarım ve Teknoloji Konulu Çalıştay ve Seminerde katılımcılara dünyada ve Türkiye’de e- öğrenme modelleri tanıtıldı.
Toplantıda söz alan e-öğrenme gurusu Dr. Badrul Khan “Anlamlı Bir E-Öğrenme Uygulaması” başlığıyla e-öğrenme süreci hakkında geniş bir profil sundu. Öncelikle e-öğrenmede küresel çerçeveyi kurarken Web 2.0 konusunun e-öğrenmeye etkileri konusunda katılımcılara bilgi verdi. Prof Dr. Yavuz Akpınar’ın “e-Öğrenmede Etkin Tasarım ve Arayüz Tasarımları” konusunda bilgilerini paylaştığı toplantının son bölümünde ise yine Badrul Khan tarafından kurumlara özel e-öğrenme ve yine buna özel hazırlanan programlarda Web 2.0 ilişkisi üzerinde duruldu.
E – öğrenmenin bilgi çağında vazgeçilmez bir gerekliliği olduğunu vurgulayan Khan, e-teknolojiden yaralanırken, pedagojinin belirleyici olması gerektiğini, teknolojinin pedagojinin yol ve yöntemi ile aracı olduğunu vurguladı. Gelişmekte olan ülkelerde son derece ciddi yaratıcı çözümler üreten e – öğrenmenin gelişmiş ülkelerde de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
e-öğrenmenin süreçlerinin en önemli kısmının öğrenmenin tasarlanması olduğunu söyleyen Khan, içerik tasarımının öğrenmede başarının en kritik yolu olduğunu belirterek, bu süreçte öğrencilerin, kamuoyunun, profesyonel hayatın ve ülkenin tüm ihtiyaçlarının karşılanmasının şart olduğunu belirtti.
Türkiye’ de toplam otuz beş üniversitede, altmış beş ön lisans,on altı lisans, dokuz lisans tamamlama ve elli adet de yüksek lisana programının e-öğrenme ile eğitim verdiğine dikkat çekilerek, bu sayının hızla artacağına değinildi. Okan Üniversitesi ise İşletme Yüksek Lisana programı ile e-öğrenme programlarını öğrencilerine sunmaya başladı.
Web tabanlı eğitim ve eğitim teknolojileri alanında dünyaca ünlü olan ve web tabanlı öğretim konusunda öğrenme alanına yeni bir boyut kazandırmış olan Badrul Khan ABD’nin sanal eğitim politikalarının geliştirilmesi konusunda Beyaz Saray’a danışmanlık yapıyor. Khan’ın Web Based Instruction, Web Based Training, Flexible Learning in an Information Society gibi kitapları bulunmaktadır. e-Learning P3 (People-Process-Product) Model ve e-Learning Evaluation Model gibi modeller geliştirmiş olan Khan e-öğrenme ve uzaktan öğrenme konusunda 100’den fazla makaleye imza atmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder