9 Aralık 2010 Perşembe

TÜRK HUKUKU VE KARŞILAŞTIRMALI HUKUKTA AF SORUNU OKAN ÜNİVERSİTESİ’ NDE MASAYA YATIRILDI


Gündemdeki konuların akademik açıdan da masaya yatırılmasına önem veren Okan Üniversitesi. Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Türk Hukukunda ve Karşılaştırmalı Hukukta Af Sorunu” başlıklı sempozyum; yerel yöneticiler, yargı mensupları ve akademisyenlerin de dahil olduğu çok sayıda seçkin davetlinin katılımı ile 7 Aralık’ta gerçekleştirildi.
Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumdan oluşan sempozyumun Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak’ın başkanlığını yaptığı ilk bölümünde af kavramı konuşmacılar tarafından tartışıldı. Brühl İdare Hukuku Eyalet Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Helmut Gropengiesser Avrupa Hukuku’nda kavramın tarihi gelişimini, anlamını ve kapsamını anlattıktan sonra Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Tetkik Hakimi Seyfullah Çakmak Türkiye’de cumhuriyetin ilanından günümüze kadar olan af yasaları ile uygulamada aftan yararlananlar ve bu konuda oluşturulan istatistikler hakkında bilgi verdi. Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Keskin Kiziroğlu’nun af kavramının hukuki boyutunu ve kavramla ilgili farklı görüşleri sunmasının ardından dinleyicilerin soruları ile konunun tartışılması ve konuşmacılara plaketlerinin takdimi ile ilk oturum sona erdi.
İkinci oturum Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Erol Cihan’ın başkanlığında Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Bayraktar’ın konuşması ile başladı. Bayraktar’ın afların Türk toplumunda yansımalarına vurgu yaptığı sunumunun ardından İstanbul Barosu Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal kavramın hukuksal değil felsefi olduğunu ancak tehlikeli sonuçları önleyebilmek için de nadiren başvurulması ve teknik olarak da iyi yorumlanması gerektiğini ifade etti. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Ersan Şen konuşmasında konunun teorik ve pratik olarak incelenmesinin zorunlu olduğunu, affın bir çözüm olarak benimsenmesinin yanlış ve sakıncalı neticelere yol açabileceğini belirtti. Dinleyicilerden gelen soruların ardından tüm konuşmacılara Prof. Dr. Mustafa Koçak ve Prof. Dr. Serap Keskin Kiziroğlu tarafından plaket verilmesi ile sempozyum sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder