1 Aralık 2010 Çarşamba

TÜRK SİNEMASININ ÜNLÜ SENARİSTLERİ OKAN ÜNİVERSİTESİ’ NDE YENİ MESLEKTAŞLARI İLE BULUŞTU!


PANEL: “Türk Sineması’nda Senaryo Yazımı”
Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü, Türk sinemasının önemli sorunlarından olan senaryo konusunu mercek altına alarak, "TÜRK SİNEMASINDA SENARYO YAZIMI" başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Panel, Güzel Sanatlar Fakültesi Osman Hamdi Bey Konferans salonunda, 30 Kasım 2010 Salı günü saat 14.00’te Okan Üniversitesi öğrencilerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti.
Türk sinemasının önemli sorunlarından biri olan senaryo konusunda, öğrencilerin ufuklarını açmak ve konu hakkındaki sorularına yanıtlar üretebilmek amacıyla düzenlenen panele, sinema sektörünün yetkin senaristlerinin yanı sıra, televizyon sektörünün önde gelen senaryo yazarları da katıldı.
Işıl Özgentürk’ün (“Hazal”, “At” ve “Tente Rosa”nın senaristi ve “Tente Rosa”nın yönetmeni) yönettiği panele, konuşmacı olarak Nilgün Öneş (“Hatırla Sevgili”, “İkinci Bahar”, “Bu Kalp Seni Unutur mu?” TV dizilerinin senaristi), Ezel Akay (“Neredesin Firuze?” filminin senaristi ve yönetmeni, “Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?” filminin yönetmeni), Prof. Dr. Semir Aslanyürek ("Şelale", "Eve Giden Yol" adlı filmlerin senaristi ve yönetmeni, "Senaryo Kuramı" adlı kitabın yazarı) katıldı.
Işıl Özgentürk, senaryonun sinema ve televizyonun temel unsuru olduğuna dikkat çekerek, senaryonun bütünü şekillendirdiğini ve her senaryonun bir ritmi olduğunu söyledi. Ünlü sinema ve dizi senaristi Nilgün Öneş ise, senaryo yazarlığının yarı edebi bir çalışma olduğunu söyleyerek, sinema ve dizi senaryolarının farklılığına dikkat çekti. “ Mevcut TV senaryoları kabul edilemez durumda. Senaryonun olması gereken temel unsurlarını bile içermeyen bu senaryoların kabul görmesinden çok rahatsızız. Senaryo Yazarları Derneği olarak, bu uygulamaları protesto etme kararı aldık” dedi.
Prof. Dr. Semir Aslanyürek ve yönetmen Ezel Akay, sektörde ortak tecrübelerinden bahsederek, iyi bir senaryo geliştirmenin, sürekli bir ilham alışverişi olduğuna dikkat çektiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder