30 Haziran 2011 Perşembe

Türkiye’nin ilk sürücüsüz otomobili Okan Üniversitesi’nden




















Yaptığı AR-GE çalışmalarıyla uluslararası başarılar kazanan Okan Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesindeki UTAS (Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk sürücüsüz aracını test etti.

Okan Üniversitesi yatırımları, hedeflediği projeleri ve 2011-2012 eğitim öğretim yılı öngörülerini gerçekleştirdiği toplantı ile paylaştı. Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesindeki UTAS (Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk sürücüsüz aracı başarıyla test edildi.

Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, “Kurulduğumuz günden bu yana kendimize koyduğumuz misyon ve vizyonlar çerçevesinde hareket etmeye devam ediyoruz. Sanayi ve üniversite işbirliğine çok önem veriyoruz. Amacımız geliştirdiğimiz AR-GE çalışmaları ile dünya üniversitesi olmak. Batı’yla olduğu kadar Doğu’yla da ilişkilerimizi kuvvetlendireceğiz. Bizim üniversitemizin mezunları arasında Çince bilen hukukçu, Rusça bilen mühendis bulabilirsiniz. Özellikle yurt dışında uluslararası başarılar kazanmış üniversiteler ile yaptığımız işbirlikleri öğrencilerimizin Kurtköy’den dünyaya açılmalarını sağlayacak” diye vurguladı.

Türkiye’nin İlk Sürücüsüz Aracı Okan Üniversitesi’nden

Okan Üniversitesi’nde AR-GE çalışmaları süren ve deneme sürüşü başarıyla gerçekleştirilen otonom araç, hareket esnasında radara benzer cihaz, ‘LIDAR’ ile çalışıyor. LIDAR, lazer ışınlarının gönderiliş zamanı ile yansıdıktan sonra geri ulaşım sürelerini kullanarak mesafeleri hesaplıyor, sonrasında ölçülen mesafeye ait bilgiler araca geliyor; elektrikli hale dönüştürülmüş direksiyon, fren ve gaz pedalı kumanda ile yönetiliyor.

Otonom araçların yollardaki güvenliği arttıracağını belirten UTAS Müdürü, Proje Yöneticisi ve Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Tuncay sürücüsüz araç için, “Sürücüsüz araçlar, hızlı frenleme özelliği sayesinde önüne herhangi bir cisim çıktığında normal bir otomobile göre çok daha hızlı durabiliyor, güvenli sürüş alanında çığır açacak” dedi. Hızlı frenleme sistemi sayesinde birbirini yakın takip edebilecek sürücüsüz araçlarla, otoyollara güvenli bir şekilde daha çok araç sığabiliyor. Benzin tasarrufu da sağlayan mucizevî araç ekonomiye ve çevreye katkı sağlayabiliyor.

İş dünyası eksenli eğitim faaliyetleriyle öne çıkan Okan Üniversitesi, bünyesindeki araştırma merkezleriyle AR-GE yatırımlarına ağırlık veriyor.

Son sınıflara zorunlu girişimcilik dersi

Okan Üniversitesi, bünyesindeki fakültelerin son sınıf öğrencilerini, 4 yıldır zorunlu “Girişimcilik” dersi ile iş yaşamına hazırlıyor. Girişimcilik dersi kapsamında alanlarında uzman akademisyenlerin yanı sıra Türkiye’de iş yaşamında marka olmuş isimler öğrencilerle buluşarak girişimcilik tecrübelerini paylaşıyorlar.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, TOBB Kadın Girişimciler Meclisi Başkanı Aynur Bektaş, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kocabıyık, TTNet Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Türkiye’de ilk defa Okan Üniversitesi bünyesinde verilmeye başlanan girişimcilik dersinde bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşan iş dünyasının önemli isimleri oldu.

Yüzde 82 burs olanağı ile eğitime destek

Okan Üniversitesi öğrencilerini değişik alanlarda verdiği burslarla da destekliyor. Öğrencilerin yüzde 82’sini kapsayan geniş burs olanakları ile çeşitli alanlarda burs imkanları sağlıyor.

Bu yıl sınava giren adaylar için beş fakülte ve üç yüksekokulda toplam 1346 yeni burs kontenjanı ayrıldı. Karşılıksız verilen üniversite giriş başarı bursu, spor alanında Okan Üniversitesi’ni başarıyla temsil eden öğrencilere Mütevelli Heyeti tarafından verilen spor bursu, Okan Üniversitesi’nin genel not ortalamalarına bağlı olarak verdiği başarı bursu, Mütevelli heyeti tarafından belirlenen ve gereksinimi olan öğrencilere verilen destek ve engelli bursu öğrencilerin yararlanabileceği burslardan bazıları.

ISEP ile 50 ülkeden 300 üniversite ile işbirliği ilk kez Okan Üniversitesi’nde

Geçtiğimiz akademik yılda Türkiye’deki 7 kadın Rektör’den biri olarak Uluslararası İlişkiler alanında uzman Prof. Dr. Şule Kut’un Rektörlük görevine atandığı Okan Üniversitesi, globalleşmeye verdiği önem nedeniyle küresel ekonomide başarılı olabilecek mezunlar verebilmek için öğrencilerine yurtdışı eğitim fırsatları ve uluslararası deneyim olanağı sunuyor. 50 ülkeden 300 üye üniversiteye sahip dünyanın en büyük eğitim ortaklığı ISEP ile Türkiye’de sadece Okan Üniversitesi’nin üyeliği bulunuyor. ISEP’in Amerika Birleşik Devletleri’nde 146, Kanada’da 4, İngiltere’de 12, Fransa’da 23, Almanya’da 8, İspanya’da 9, İtalya’da 4, İsveç’te 7, Finlandiya’da 10, Arjantin’de 4, Brezilya’da 2, Şili’de 3, Japonya’da 8, Güney Kore’de 5, Çin’de 4, Avustralya 14, Yeni Zelanda’da 3 üye üniversitesinde Okan Üniversitesi öğrencileri eğitim ücreti ödemeden öğrenim görebiliyor.

Okan Üniversitesi’nin ISEP dışında ERASMUS ile birlikte ikili değişim program anlaşmaları da bulunuyor. ABD, Rusya Federasyonu, Çin gibi ülkelerde saygın üniversitelerle öğrenci değişimleri gerçekleştiriliyor.

Öğrenciye özel kariyer planı için “İş Yaşamına Hazırlık Programı”

İş yaşamına hazır öğrenciler yetiştirmeyi amaç edinen Okan Üniversitesi Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahip “Kariyer ve Yaşam” dersi ile hazırlık sınıfından itibaren kariyer planlamalarında öğrencileri bilinçlendiriyor. “İş Yaşamına Hazırlık Programları”nda öğrenciler Okan Üniversitesi’nin sanayi ile işbirliğinden faydalanarak işbirliği içinde olunan sektörün etkin firmalarının iş ortamına yönlendiriliyorlar. Yaz döneminde 20-40 işgünü staj olarak veya kış dönemine kadar devam eden farklı projeler yine bu program kapsamında öğrencileri iş hayatına hazırlamayı hedefliyor.

Yerel işbirlikleri ile öğrencilere staj imkanı

Okan Üniversitesi'nin DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), Türk Avrasya İş Konseyleri, Telekomünikasyon Kurumu, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türkiye Seyahat Acenteleri Derneği, Uluslar arası Nakliyeciler Derneği, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Türk Hava Yolları, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, Türk Kızılayı, Microsoft Türkiye, IBM, Dell, Intel, Ernst&Young, İstanbul Sanayi Odası, Boyner, Borusan Holding, Arçelik, Vodafone, Zorlu Holding, Novartis, Unilever, Türk Telekom, Pfizer, Eczacıbaşı, Mercedes Benz, Finansbank, Citibank gibi iş hayatına yönelik kurumlarla ve Anadolu Üniversitesi gibi eğitim kurumlarıyla işbirliği protokolleri bulunuyor. Bu sayede tüm öğrenciler kendi dallarında staj yapma imkanına sahip oluyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder